Selasa, 18 Januari 2011

Pokok Lemba


Sejenis tumbuhan berumpun yang gemar hidup di kawasan yang redup dan terlindung dari matahari. Buahnya mempunyai rasa manis sehinggakan apabila kita minum air atau makan apa saja selepas makan buahnya, semuanya terasa manis. Bahagian yang digunakan ialah akar dan buah.

Kegunaan 1. Bahagian akarnya berfungsi untuk: ~ Mengubati sakit ginjal, ~ Menguatkan fungsi seks ~ Menghilangkan sakit perut kerana kesejukan. ~ Mengubati sakit kepala ~ Mengubati ulser mulut >>akarnya direbus sehingga mendidih dan dibuat kumur2

2. ~Buah lemba yang manis boleh menggantikan gula bagi pengidap kencing manis. ~ Buah lemba yang manis dicampurkan dengan air dan diminum amat sesuai untuk meredakan demam. 3. Ia juga dikatakan boleh mengubati demam malaria 4. Mengubati batuk 5. Merawat bengkak 6. Melawaskan kencing 7. Sebagai ramuan ubat periuk bagi wanita. 8. Biji lemba yang berwarna hitam seperti biji selasih dicampurkan dengan sirap dapat menyejukkan badan 9. Daunnya yang kering boleh dipintal menjadi tali (sumber http://fazlisyam.com/2007/12/14/lemba-molineria-latifolia)


Ada satu cerita di Pahang di mana ada seorang Pegawai British sampai di Pahang. Orang kampung memberinya makan buah lemba. Apabila terasa haus, dia lantas meneguk air Sungai Pahang, ketika berperahu di Sungai Pahang. Dia sangat terkejut bila dia rasakan air Sungai Pahang itu manis. Padahal manis buah Lemba itu lekat di tekaknya, sehinggakan apabila kita minum air tawar, air itu akan terasa manis.

Saya pernah mencubanya, dan ternyata, memang betul. Persoalannya, sudah adakah kajian dibuat untuk menggantikan gula tebu kepada mungkin gula dari ekstrak buah lemba?

2 ulasan:

yahya Lkhatib (lhadhari) berkata...

salam singgah!kena tanam lemba bnyk2, macam stevia skrg

Tinta_Resam berkata...

ya, sangat2 menyokong pendapat itu...

Catat Ulasan